16 nov

Tips voor een optimaal WiFi netwerk

Tips voor een optimaal WiFi netwerk

Zowel thuis als op kantoor is een gebrekkig WiFi-signaal voor veel mensen een irritatiebron. Wat kunt u er thuis en/of op kantoor aan doen om dit euvel te verhelpen?

Niets is vervelender wanneer u een presentatie niet kunt downloaden omdat het WiFi-bereik in de vergaderzaal ontoereikend is of wanneer u op locatie een e-mail niet verzonden krijgt. Ook bij het thuiswerken kan een slecht WiFi signaal voor irritatie zorgen.

Maar niet alleen de signaalsterkte is een probleem, ook het gegeven dat meerdere apparaten van dezelfde WiFi verbinding gebruik moeten maken, werkt vertragend en levert sneller storingen op. Hieronder treft u aantal tips om uw WiFi netwerk te optimaliseren:

1. Kies de beste locatie voor uw Access Point
Om de beste locatie te bepalen moet u weten waar de Access Point(s) het beste bereik heeft. Standaard wordt de Access Point vaak in de meterkast geplaatst. Voor het beste resultaat kunt u echter de Access Point het beste in het midden van uw huis of uw kantoorruimte plaatsen, tenzij u alleen in één ruimte een goed WiFi signaal wilt hebben. Dan plaatst u hem uiteraard in die ruimte. Zorg ervoor dat de Access Point niet achter een object beland door bijvoorbeeld het apparaat hoog aan de muur op te hangen of op een hoge kast te plaatsen.

2. Houd rekening met andere apparatuur
Mocht u na het kiezen van de ideale locatie vermoeden dat het signaal toch nog beter kan, dan zou dit te maken kunnen hebben met interferentie met andere WiFi-netwerken, Bluetooth-apparatuur en apparaten die constant WiFi-radiosignalen uitstralen, zoals tablets, laptops en smartphones. Ook moderne tv’s en HiFi-apparatuur kunnen roet in het eten strooien. Het resultaat is verlies van pakketjes en omdat deze opnieuw verstuurd moeten worden, ontstaat een grotere vertraging. Leg daarom uw mobiele apparaten niet naast een Access Point neer.

3. Gebruik een uniek kanaal
De meeste Access Points hebben de mogelijkheid om 14 verschillende kanalen in te stellen. Vaak staat kanaal 1 of 6 standaard ingeschakeld. Met name bij de aanwezigheid van meerdere Access Points in de buurt, verdient het aanbeveling deze standaardinstelling te veranderen naar bijvoorbeeld 3, 8, 11 of 13. (Omdat kanalen overlappend werken, kun u beter minimaal 1 kanaal tussenruimte tussen andere kanalen in de buurt laten.)

4. Verhoog de Tx-waarde
Vaak staan Access Points al op de hoogste Tx-stand ingesteld, maar het verdient aanbeveling om dit te controleren in de beheerconsole van het apparaat (op te roepen door in zoekbalk van uw internetbrowser het IP-adres van uw Access Point te typen, meestal is dit 192.168.0.1 of 192.168.1.1). Eventueel kunt u naast het zendniveau van de Access Point ook het ontvangstniveau van uw pc of laptop aanpassen. Dit doe u in de instellingen van uw netwerkadapter van uw PC of laptop.

5. Gebruik de nieuwste firmware
Soms is een zwak of wegvallend signaal te wijten aan een bug in de software van de Access Point. Gebruik daarom de laatste versie van de firmware. Meestal is deze in de beheerconsole van de Access Point automatisch te downloaden en te installeren. Is dit niet het geval, download deze dan van de website van de fabrikant en volg de instructies op uit de handleiding van het apparaat.

6. Gebruik alleen het spectrum dat u gebruikt
Standaard staan Access Points ingesteld in een ‘mixed mode’ waarbij signalen in 802.11b/g/n/ac worden uitgezonden. Mocht al u apparatuur compatible zijn met 802.11n (of zelfs 802.11ac) kies er dan voor alleen deze snelheid te hanteren. Dit kan de doorvoersnelheid van data aanmerkelijk verhogen.

7. Activeer de 5GHz-optie
Veel moderne Access Points bieden naast de standaard 2,4GHz band ook een verbindingsmogelijkheid op 5GHz. Het nadeel van die nieuwe band is dat oudere (mobiele) apparatuur deze frequentie niet ondersteund, maar er zijn ook een aantal voordelen, namelijk:
– minder interferentie met apparaten en andere Access Points, dus minder storingen
– een hogere snelheid

Let er bij 5Ghz op dat de apparatuur dichter in de buurt van de Access Point geplaatst moet worden, want het uitzendbereik is kleiner dan bij 2,4GHz. U vindt de instelling in de menu’s van uw Access Point.

8. Meten is weten
Wilt u op kantoor draadloos internet voor uw bezoekers en medewerkers aanbieden? Laat dan altijd van te voren een Site Survey uitvoeren om teleurstelling achteraf te voorkomen. Danthas beschikt over geavanceerde meetapparatuur waarmee wij voor uw de beste locatie voor de Access Point(s) kunnen bepalen. Na afloop van de Site Survey ontvangt u van ons een heldere rapportage waarin we één en ander voor u visualiseren.

9. Laat de installatie van uw WiFi netwerk door een specialist uitvoeren
Wij adviseren u om de installatie van een draadloos netwerk binnen uw kantoor altijd over te laten aan een netwerkspecialist. Op deze manier voorkomt u dat ongeautoriseerde bezoekers, via het draadloze netwerk, toegang krijgen tot uw bedrijfsnetwerk. Naast het configureren van de juiste beveiligingsinstellingen kan een Netwerkspecialist u ondersteunen bij de verdere inrichting van uw netwerk.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over dit onderwerp?  Stuur ons dan een e-mail.  U kunt ook gebruik maken van het contactformulier of bel (0512) 57 11 66. Wij helpen u graag.

Deel dit