Endpoint Detection and Respons (EDR)

Traditionele security-oplossingen op basis van virusscanners en firewalls zijn vandaag de dag niet langer afdoende om aanvallers buiten de deur te houden. EDR – endpoint detection and response – wordt steeds vaker gebruikt als alternatief voor de traditionele virusscanner. Lees waarom wij EDR adviseren als moderne bescherming tegen cyberaanvallen.

Wat is EDR?
EDR – de afkorting van ‘Endpoint Detection and Response’ – draait om intelligente tools die zich richten op detecteren en onderzoeken van verdachte activiteiten op de werkplekken (en servers). Het grote verschil met traditionele virusscanners is dat daarbij geen gebruik wordt gemaakt van databases met reeds bekende virusdefinities. EDR kijkt daarentegen naar het gedrag van software tijdens het gebruik en grijpt direct in bij kwaadaardige of afwijkende patronen. Hiervoor worden zogenaamde machine learning-algoritmen ingezet, die in staat zijn ook nog onbekende soorten malware te herkennen. Een goed EDR systeem kan kwaadaardige bestanden blokkeren voordat ze schade aan kunnen brengen.

Werkplekbeveiliging is essentieel
Werkplekken zijn en blijven het belangrijkste doelwit van cyberaanvallen nu we steeds meer in de “cloud” werken. Daarom is het essentieel om de beveiliging van deze systemen goed op orde te hebben. Immers wanneer een hacker toegang tot één systeem krijgt, dan vormt dat vaak de opstap tot volledige controle over het netwerk en de bedrijfsdata.

Hoe beschermt EDR de werkplekken?
De essentie van EDR is: inzicht, detectie en actie – zowel vooraf als tijdens een besmetting.

EDR biedt om te beginnen inzicht in de staat van de beveiliging op de werkplekken. Dit helpt bij het voorkomen van incidenten, maar ook in het geval van een onverhoopte besmetting. Hierbij krijgen we snel inzicht in het verloop van de aanval, om van daaruit direct maatregelen te kunnen nemen en de aanval uiteindelijk af te slaan.

Detectie en actie: met geavanceerde Artifical Intelligence-engines worden bedreigingen inzichtelijk en kunnen geautomatiseerd maatregelen worden getroffen op het systeem om cybercriminelen buiten de deur te houden. Zo kan bijvoorbeeld een systeem worden geïsoleerd van het netwerk, zodat de beheerder tijd heeft de bedreiging nader te onderzoeken zonder het risico dat deze zich verder verspreidt.

Wat is het verschil tussen EDR en antivirus?
De traditionele antivirusdatabase is gevuld met gegevens over bestaande, en dus bekende, malware. Daarnaast kunnen sommige antivirusoplossingen analyses uitvoeren op lopende processen en de integriteit van belangrijke systeembestanden controleren. Maar in de praktijk zien we telkens vaker dat antivirusoplossingen er niet in slagen om alle malware te detecteren, onder andere door de zogenaamde ‘zero day exploits’ waarbij wordt geprobeerd misbruik te maken van een zwakke plek in software die nog onbekend is bij de software-ontwikkelaar. Het is realistisch om te verwachten dat alle organisaties vroeg of laat te maken zullen krijgen met een dreiging die niet gedetecteerd wordt door een antivirusoplossing.

EDR als aanvulling op antivirusoplossingen
Door antivirusoplossingen te integreren in een effectievere EDR-oplossing kunnen organisaties profiteren van eenvoudige blokkering van bekende malware en dit combineren met de geavanceerde mogelijkheden van EDR’s. De mogelijkheid om autonoom en geautomatiseerd dreigingen te bestrijden zonder dat daar menselijke tussenkomst voor nodig is, is misschien wel het meest waardevol.

Danthas, uw EDR-partner
Danthas heeft voor haar EDR oplossing gekozen voor SentinelOne. SentionelOne maakt gebruik van een gepantenteerd gedragsricht AI-model dat 24/7 actief is. Het herkent niet alleen kwaadaardige acties, maar plaatst het ook in een context. Het maakt als het ware een verhaallijn waarmee we kunnen achterhalen waar de besmetting is ontstaan. Wij leveren SentinelOne EDR in combinatie met ons LanWacht Alles in één Serviceabonnement. Daarnaast ondersteunen we Microsoft Defender Advanced Threat Protection, indien deze deel uitmaakt van uw Microsoft 365 abonnement.

Wilt u meer weten over de manier waarop EDR geavanceerde bescherming kan bieden voor uw organisatie?
Vul dan uw gegevens op het contactformulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

Wilt u meer informatie over onze EDR oplossing?

Bel dan met onze verkoopafdeling, telefoonnummer (0512) 57 11 66.
U kunt ook contactleggen door gebruik te maken van het contactformulier.

© 2022 Danthas BV. Alle rechten voorbehouden. Wij zijn ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd.

Click Me