05 okt

Vandaag is Windows 11 verschenen, wat is nieuw?

Vandaag is Microsoft begonnen met het gefaseerd uitrollen van Windows 11. De upgrade voor Windows 10 is echter nog niet voor alle apparaten beschikbaar.

Windows 11 wordt als eerste uitgerold naar nieuw verkochte apparaten die in aanmerking komen voor de update. Deze apparaten moeten tenminste Windows 10 versie 2004 (de lente-release van vorig jaar) draaien én de update van 14 september geïnstalleerd hebben. Daarnaast worden vanaf nu de eerste apparaten geleverd die Windows 11 al geïnstalleerd hebben staan. Laptops die al in gebruik zijn, zijn nu dus nog niet direct aan de beurt.

De lat voor Windows 11 ligt relatief hoog; computers van vóór 2019 vallen in wezen buiten de boot. Met de PC Health Check App kun je checken of jouw computer de overgang naar Windows 11 wel of niet aankan. De PC Health Check-app is met een directe downloadlink te halen uit de Microsoft Store. Overigens hóéf je niet meteen te migreren. Windows 10 blijft het nog gewoon doen. In ieder geval tot 14 oktober 2025, met een dikke kans dat die datum dan alsnog verlengd wordt.

Vernieuwd uiterlijk

Windows 11 heeft diverse veranderingen ten opzichte van Windows 10. Zo staat het startmenu voortaan in het midden van de taakbalk, in plaats van aan de linkerkant. Dat menu toont nu ook geen Live Tiles meer; de in Windows 8 geïntroduceerde bewegende app-tegeltjes in het touch-gerichte startmenu. Het menu kan overigens desgewenst ook weer naar links verplaatst worden.

Een andere vernieuwing in Windows 11 is de komst van Snap Layouts en Snap Groups, waarmee vensters snel in een hoek van een scherm of op de helft van het scherm geplaatst kunnen worden. Verder was er enige tijd sprake van de optie om Android-apps te kunnen draaien op Windows 11. Maar in september werd duidelijk dat deze functionaliteit nog niet beschikbaar is bij de debuutrelease vandaag. Wanneer de functionaliteit wel verschijnt, is nog onduidelijk.

Teams vervangt Skype
Ook verdwijnen een aantal features uit Windows. Zo heeft Windows 11 niet langer spraakassistent Cortana in de versies voor consumenten. Daarnaast komt er nu echt een einde aan Microsofts bedrijfseigen browser Internet Explorer. Verder wordt de ooit overgenomen communicatie-app Skype vervangen door het zelfontwikkelde en zakelijk veelgebruikte Teams.

Ons advies
Wij adviseren om eerst nog even te wachten met de installatie van Windows 11. Wil je meer informatie over Windows 11 neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit