12 jul

Tips veilig internetten op vakantie

Ik ga op vakantie en neem mee: zonnebril, zwemkleding en… mijn zakelijke laptop en smartphone. Steeds meer werknemers kunnen op vakantie de verleiding niet weerstaan om hun laptop open te klappen of hun smartphone te ontgrendelen.

Snel even hun werkmail checken, whatsapp berichtje versturen, het weer checken of even bellen. Dit gebeurt vaak via gratis wifi- of andere onbeveiligde verbindingen.

Open wifi-netwerken veilig?
Laptops, tablets en smartphones zoeken continu naar draadloze netwerken in de omgeving. Vaak zijn deze apparaten ingesteld om automatisch verbinding te maken met bekende netwerken (waarmee eerder verbinding is geweest). Heb je ooit een verbinding gemaakt met een open Wifi netwerk, dan zal je laptop of smartphone ook op andere locaties naar dit netwerk zoeken om automatisch verbinding te maken. Internetcriminelen kunnen dit mechanisme misbruiken. Met behulp van speciale apparatuur vangen zij signalen op van apparaten die zoeken naar bekende WiFi-netwerken. Wanneer het een zoeksignaal betreft naar een open WiFi-netwerk (zonder wachtwoord), zal de internetcrimineel zich voordoen als het desbetreffende netwerk. Je laptop maakt dan automatisch verbinding met het bekende wifi-netwerk, terwijl er in werkelijkheid verbinding is met het netwerk van de internetcrimineel. Vanaf dat moment fungeert het vervalste wifi-netwerk als een doorgeefluik tussen je computer en het internet; de internetcrimineel heeft de volledige controle over je internetverbinding. De internetcrimineel kan nu het berichtenverkeer tussen je computer en het internet lezen en aanpassen. Concreet: hij kan je wachtwoorden zien. Aangezien veel mensen voor verschillende sites dezelfde wachtwoorden gebruiken, kunnen de gevolgen enorm zijn.


  1. Maak liever geen verbinding met een open wifi-netwerk, dus zonder wachtwoord.
  2. Mocht je toch verbinding met een open netwerk maken, voer dan geen persoonlijke gegevens in zoals wachtwoorden en inlognamen.
  3. Gebruik je geen wifi, zet deze dan uit op je apparaat.
  4. Check regelmatig op updates: Updates van het besturingssysteem brengen meestal een groot aantal bugfixes en beveiligingspatches met zich mee. Het is daarom belangrijk om het mobiele device up-to-date te houden. Zo blijft je laptop en/of smartphone veilig en bij de tijd
  5. Wil je onderweg vertrouwelijke informatie versturen, maak dan gebruik van je 3G- of 4G-verbinding. Sinds juni 2017 rekenen Providers geen extra roamingkosten meer in Europa. Bellen, sms’en en internetten kost daardoor in het buitenland evenveel als thuis.
  6. Varieer je wachtwoord-gebruik. Als je meerdere wachtwoorden gebruikt, is het gebruik van een wachtwoordmanager, zoals bijvoorbeeld KeePass, aan te raden. KeePass is zowel beschikbaar voor je PC als voor je SmartPhone (MiniKeePass).
  7. Hebben je reisgenoten geen data-abonnement? Creëer dan je eigen Wifi-netwerk met een WiFi hotspot op je smartphone. Check wel even bij je werkgever of dit is toegestaan en hoeveel GB (data) je maandelijks mag verbruiken.
  8. Maak regelmatig een back-up. Hiermee kan je helaas niet voorkomen dat je data gestolen wordt, maar het helpt je wel weer snel ‘back in business’ te zijn.
  9. Nieuw, handig en extra veilig is Mobile Device Management (MDM) van Danthas. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk en zorgeloos mobiel aan de slag kunt. De devices die via MDM van Danthas worden beheerd, worden automatisch ingesteld, beveiligd én geüpdatet. Wordt een device gestolen of raakt deze kwijt? Dan kun je deze gemakkelijk op afstand wissen of vergrendelen. Mobile Device Management van Danthas is éénvoudig in beheer en geeft meer zekerheid bij het beveiligen van bedrijfsdata.

Wil je meer weten over veilig mobiel werken of Mobile Device Management?
Neem dan gerust contact met ons op, telefoonnummer (0512) 57 11 66.  U kunt ook contact leggen door gebruik te maken van het contactformulier. Wij helpen u graag!

Deel dit